Östersunds Forspaddlare Logo 

Start Om Oss Forspaddling Länkar

 

Östersunds Forspaddlare på Facebook
Creeking Freestyle Slalom Säkerhet Gradering av Fors

 

Bookmark and Share

 

Säkerhet.

 

1. Paddla aldrig fors ensam.

2. Använd alltid flytväst, hjälm och våtdräkt och ha flytkroppar i kanoten. När det är kallt i vattnet och/eller forsarna är långa ska man ha lång våtdräkt. Korta neoprenbyxor och tät paddeljacka kan räcka när det är varmare i vattnet. Alla ska ha visselpipa och helst kniv i västfickan.

3. Kom överens innan paddlingen om vad som gäller. Fastställ vem som har huvudansvaret för gruppen under paddelturen. Se till att alla i gruppen känner till förutsättningarna, t ex sträckans längd, svårighetsgrad och var upptagsplatsen ligger. Alla måste också veta vilka tecken och signaler som gäller och gruppen vara adekvat utrustad. (Cow-tail, kastlina, kniv, såg,första hjälpen, etc.)

4. Gruppen bör ha en ledare. Ledaren har huvudansvaret för gruppens säkerhet men glöm inte bort att alla i gruppen har ett eget ansvar.

5. Rekognoscera alltid om du är osäker. Kontrollera alltid flödet eller vattenståndet innan paddlingen. Tveka aldrig att kliva upp och rekognoscera om du inte ser exakt hur du ska paddla. Det som var bra och tryggt igår kan en bäver ändrat förutsättningarna radikalt för under natten.

6. Överskatta inte din eller andras förmåga. Utsätt aldrig dig själv eller dina medpaddlare för fara genom att ta onödiga risker. Ta alltid reda på dina medpaddlares kapacitet.

7. Var uppmärksam på vad de andra i gruppen gör. Håll gruppen samlad och försök hålla ögonkontakt med dina medpaddlare.

8. Rädda dig själv. Lita inte på att bli räddad av andra utan agera som om du vore ensam i forsen. Om du välter, gör eskimåsväng eller försök simma in till land. Simma alltid in till land, sätt inte ned fötterna eller händerna. Risken att fastna mellan stenar får inte underskattas.

9. Rädda den nödställde först, utrustningen sedan. En nödställd person ska undsättas så fort som möjligt. Försök dock hitta en metod där risken för de som genomför räddningsaktionen minimeras. Träna på att rädda varandra och utrustning under kontrollerade former.

10. Första hjälpen och telefon i vattetätt fodral ska alltid finnas tillgänglig.

11. Vi pekar och visar ut den tryggaste och säkraste vägen när vi färdas på vatten, aldrig på hinder eller faror. Risken är stor att man missförstår varandra.

  

creeking.seRevotech - Produktutveckling inom Sport & Upplevelser.

  Jämtkraft